tirsdag 12. august 2008

Dag 3- forsatt i innlæringen


Her er ulvepappa Julian og ulvemamma Anita. Begge har kommet fra danmark for å delta på dette prosjektet.
Anita tilbringte 24 timer sammen med ulvene de første ukene, sammen med Runar. For noen uker siden ble de flyttet til den store innhegningen hvor de har et stort område (ca 16 mål) å utforske. Nå er valpene aleine om natten, men har mennesker inne hos seg store deler av dagen. Julian er den som har hovedansvaret for ulvene og sosialiseringen når prosjektleder Runar ikke er tilstede.
Destod mer tid inne sammen med valpene man tilbringer destod mere skiller de seg fra hundevalper. Språket deres er mye tydeligere og "ekstremt" enn hos hundevalper- det samme gjelder konfliktene og de sosiale systemene. Egentlig blir det heilt feil å sammenlikne denne veien fordi det er ulven som er orginalen- og som Julian sier så kan man ikke lære ulv å kjenne ved å være med hunder, men man kan lære masse om hunder ved å være med ulver. Man kan bare dra lærdommen en vei! Nå driver vi å leser oss opp i ulve etogramer - etogramer er et leksikon over ulveatferd der selve atferden er beskrevet med bilder og ord sammen med atferdens funksjon.
Her ser vi to av valpene som har en konflikt over ressursen ulvepappa. Nayla (valpen til høyre) vil stadig ha menneskene for seg selv og har her startet en konflikt med søsteren. Kamp om ressurser er et alvorlig problem hos ulver i fangenskap (også i naturen men der har de flere muligheter til å løse disse konfliktene). Kamp om ressursene fører til mye stress og økte sosiale konflikter. For å minske disse får f.eks. valpene hver sin del av killingen(eller det som måttet stå på menyen) slik at alle får ta i hver sin bit. Tispene vil goså bli sterelisert om en måneds tid for å minske hormoner og for å hinder paring(siden det er 4 søskten ville dette gitt innavl).I dag som i går fikk vi være med på hovedforingen-dette er bare en syk opplevelse: Å være så tett på ville dyr!

Både gaupen og jerven er gode klatrerer--- og de gjør alt for bit kjøtt.


Har forresten glemt å introdusere den sosialiserte elgen Simen! Han er bare så søt - spiser gulrøtter rett ut av munnen på oss. Han er flasket opp som liten og er derfor sosialisert.
Her er pappa Nanuk (i midten) med sine 1 år gamle valper.

Ingen kommentarer: