søndag 5. oktober 2008

Spennende og lærerik helg med Runar Næss

Endelig var Runar på plass på vestlandet, allerede torsdag landet han på Sola. Der i fra bar det rett til hyttå ved Lutsi. En kjempekoselig inne-kveld i skikkelig vestlandsvær.

Runar er en perfekt kandidat til å spille "pick a brain" med. Han har masse kunnskap, ikke bare om ulv, men alle salgs dyr. Og i tillegg er han fantastisk flink til å fortelle historier!

På fredagen skulle han holde et kort foredrag på Strand og omegn hundeklubb på kvelden. Før det bar til strandalandet var vi inne og sjekket ut lokalene vi skulle bruke på lørdagen. Alt såg veldig lovene ut.

Foredraget han holdt på Jørpeland var mest for å underholde, men selv her fikk han med seg masse teori og kunnskap i fremføringen. Det var det første foredraget både jeg og John har vært på med Runar Næss, så vi satt som svamper på skolebenken.

Siden det ikke ble så mange deltakere på foredraget ble det et meget spesielt og intimt møte med Runar. Vi kunne spørre om akkuratt
det vi ønsket og alle deltok aktivt.

Runar er en veldig engasjert foredragsholder som gjerne setter igang med å bjeffe hvis dette hører til og fremhever historien. Hans innlevelse gjør at vi alle føler at vi er der sammen med ham inne hos ulvene. Dette gjør at dagen flyr når teori blandes sammen med flotte historier. Absolutt en dag som jeg kommer til huske!

Vi var innom mange spennende temaer. Runar startet med å snakke om ulv, myter og hvordan ulvens flokkstruktur fungerer. Dette er veldig relevant for hvordan vårt lederskap ovenfor hundene bør være. Ordet "lederskap" er veldig tabu i mange hundekretser som baserer seg på positive treningsmetoder. Dette er fordi vi forbinder den med tradisjonnelle metoder, lederskapsøvelser, paragraflesning osv. Med ordet "lederskap" er et ok ord også for oss som trener positiv- vi må bare fortelle andre hva vi mener med betegnelsen.
Vi er en leder for hunden vår, det er vi som fordeler og kontrollerer de viktigste ressursene og bestemmer hva hundene skal gjøre og ikke gjøre. Vi baserer vårt ledeskap på samarbeid, og vi har forlengst gått bort fra avleggs teorier om at vi og hunder er i samme rang, og at vi må dominerer hundene våre. Ved å bruke positive metoder velger hundene våre å følge oss som ledere, og vi kan dermed få et mye tettere og bedre samarbeid med hunden. Runar brukte mye av tiden til å få oss beviste på hvordan vi fordelere og kontrollerer ressursene våre, og hvordan vi kan utnytte ressurser og instinkter til å få et bedre samarbeid med hunden.


Selv for en erfaren foredragsholder er det godt å ta seg et pust i bakken etter en lang dag. Her ligger Runar og Trofast på gulvet og bare nyter hverandres nærvær.

Det tok ikke lange stunden før Runar var blitt onkel Runar i hundenes øyner!

Vi vil takke alle for en fantastisk helg og for ivrige og kjekke deltakrer på kurset! Samarbeidet med Runar Næss har bare så vidt startet! Vi er allerede igang med å planlegge nye kurs og prosjekter.

Kunne du tenke deg å delta på noe sånt så ta kontakt via mail og du vil bli invitert til å delta på en mailingliste der vi vil holde deg oppdatert.

3 kommentarer:

Marit sa...

Dette hørtes spennende ut! Som du vet så har jeg hørt Runar før og jeg var veldig fornøyd. Synd jeg ikke fikk vært der men håper jeg får muligheten en annen gang.
Marit

Aud Venke sa...

Høyrtes veldig spennande ut. For meg var jo dette ei dum helg sidan eg ikkje var i landet, men eg satsar på å få høyre litt om ka de lærte og kanskje høyre han òg ein annan gong. Godt initiativ, Karin!

Merete Andersen Huser sa...

Så hyggelig å dumpe borti Trofastsbloggen:o) Jeg var selv med Runar og møtte ulvevalper, første gang i 1999. Det ulvemøte endret livet mitt for alltid - jeg kan lett assosiere meg med dine beskrivelser, syns nesten jeg kan kjenne lukten og de små harde, myke kroppene i fanget. Takk!