torsdag 3. april 2014

Hvordan få en "killer" innkalling??

Det sies at man ikke skal ha bikkja løs om man ikke har kontroll.
Altså - slik jeg ser det - må du ha en helt rå innkalling - og være trygg på at hunden kommer når man roper - UANSETT! Vi skal stole på at hunden komme til "kjedelige oss" uansett om den ser en annen hund, kanin, sau, rådyr,  den kjekke naboen, en mann som ser ut som den kjekke naboen, sauebæsj eller bort ifra den skumle veien med 70sone og så videre..


Kjedelig mann som roper i parken


Dyr som kan jages..*Yey - "WABBITS"!*


Hunder som leker...
Gøye lekekompiser..


Den kule naboen som alltid vil leke.. 

Hvor mange ganger har man ikke sett personer som forsøker å kalle inn hunden - står rett opp og ned - og roper "Koom.." - "KOOoom..!" KOOOOOOoom!.." - "KOOOM HERR DIN J****!!!!!!!!" uten at hunden så mye som letter på et øre - og bare springer lykkelig rundt som om ingenting har skjedd.. Men helt ærlig.. hadde du syntes det var så utrolig gøy å komme inn til den småstressa, og kanksje irriterte eieren når det er ti ganger kjekkere å løpe rundt fri og kanksje også leke med mange andre hunder? 

Så ja, hvordan i alle dager kan vi få hunden til å forstå hvor viktig dette er for oss? 
Inkalling er en av tingene i et hundehold som er det aller viktigste - derfor er det viktig at vi lærer hunden hva dette innebærer og bruker tid på at denne skal sitte!
Om den ikke kan komme når vi roper på den, kan vi heller ikke ha den løs. Dette er heller ikke noe som kommer ferdig programmert når hunden blir levert til oss ved 8ukers alder - desverre.. ;)


Saga og Terkel kommer i en vanvittig fart når fløyta er i bruk etter grundig innlæring - selv om de er utenfor rekkevidde.


Mange har "superlydige" valper - som alltid kommer når man roper på den, forguder eierne sine og er rett rundt bena hele tiden omtrent.. Perfekt! Men så kommer hunden i kjønnsmodning - og plutselig blir ikke eier noe særlig spennede lengre - ikke i forhold til alt det andre som er å utforske hvertfall!
Hundene blir mer selvstendige, de tør mer - og de oppdager løpetisper og spennede lukter. Da er det lett å skylde på hunden... "Den er kommet i trassalderen", "den er så sta".. eller.. "Den gir meg finger`n"..
Well.. sannheten er enkelt at kanskje man ikke har vært så flinke til å trene imens man fikk mye av denne fokusen og interessen ifra valpen/hunden "gratis" tidligere - og først nå starter man å se konsekvensen av denne manglende treningen ;)
SÅ.. Hvordan få hunden til å komme til "kjedelige oss" når den er løs, og teknisk sett veldig enkelt kan velge de 10 andre super-spennende tingene som er der ute for de?
Vi må rett og slett være ultra spennende - og trene masse - slik at de ikke starter å tenke seg om når vi fløyter - men får en automatikk i nøttå som sier 
"HeyHeyhey! Denlydenkjennerjegijgen - koooommmmmmmmmmeeeeeeerNÅÅÅÅÅÅ!!!!"

-Starter hunden å tenke seg om - har vi nok tapt.. ;)

Forslag til en svært enkel - men effektiv og gøy innlæring av innkallingen :


Så, hva trenger vi ?
En stk oppmerksom og klar hundEn fløyte!
Her kan du bruke hvilken fløyte du vil - man behøver ikke bruke den dyreste fløyta som finnes i dyrebutikken. Men unngå å kjøpe disse høyfrekvente "hundefløytene" - de er håpløse om de plutselig skulle gå i stykker... ;)
Mine favoritter er Acme fløytene - små, hendige, kan festes lett på båndet og tar liten plass i lomma (også er jeg veldig glad i fargene ;) Grunnen til at det beste er å lære inn fløyte ifra starten av - er at vi ønsker en klar, ren, kraftig og høy lyd. Husk at denne innkallingslyden skal funke selv i frisk bris, på lang avstand, når man er syk, er sint, er stresset, ølsalget stenger snart for helgen, og leppene er kalde eller tørre. Jeg vil velge å tro at plystring eller å rope ikke alltid blir helt likt eller like enkelt i alle situasjoner og sinnsstemninger.

Langline! 
Under innlæring av innkallingen skal vi også bevege oss gradvis ut - og trene på innkalling under forstyrrelser når vi ser at hunden responderer bra på fløytelyden - og utfører ønsket atferd - Tverrsnur og haster inn!  Grunnen til at vi da bruker langline, er at selv om vi starter gradvis med vanskeligere miljø og forstyrrelser - så vil vi aldri at hunden skal kunne velge å IKKE komme til oss når vi fløyter. SÅ den skal være så "fri" som mulig slik at det blir mest reellt - men alikevel ikke ha muligheten til å stikke unna og belønne seg selv for å stikke bort ;) Det finnes langliner og sporliner i alle former og størrelser - finn en som passer størrelsen på din hund.
En god sele!
Når vi starter å trene utenfor med langline - vil vi også ha på hunden en god sele - slik at OM vi må stoppe hunden i langline, så vil den ikke få noe form for ubehag i form av rykk idet vi eventuellt stopper den. Har vi kun halsbånd på hunden, kan vi risikere kroniske nakke-og ryggskader

Sele på hunden for å unngå evt. rykk og napp i nakken / nakkeskader


En god og polstrert Y-sele som sitter godt på hunden

Noen godbiter!
Etter vi har belønnet ferdig hunden, vil vi bytte leken som den aller helst vil ha - med godbit. Slik at det ikke blir negativt ladet at "vi tar noe ifra hunden". En "slipp" kommando kan trenes inn slik veldig lett.


En kjekk medhjelper!
Hør med kjæresten, en venn eller familie om de kan hjelpe til litt med treningen! :) 
Og sist - men ikke minst ; VERDENS KULESTE BELØNNINGSLEKE! 
Dette vil si - draleken hunden bare digger over aaalt. Her vil vi også unngå å ha leker som ball og andre kasteleker som gjør at hunden belønnes borte ifra deg. Vi ønsker at verdens beste belønning skal skje helt inne hos oss eiere - og de fleste hundene vil sette stor pris på en real drakamp. Om hunden din er veldig glad i ball, kan man også få kjøpt draleker med ball festet i enden. Man kan også lage svært billige draleker ved å flette fleecetepper :) 
Kule, gøyale hundeleker finnes i alle former og fasonger - her noen "furry" typer med "squeek" 


En kong med tau kan man også fylle med mat i tillegg, så varer hundens belønning enda litt lengre - og belønningen vil få enda høyere verdi.

Husk at en belønningsleke / innkallingsleke er ingen leke hunden skal få lov til å ligge hjemme å tygge og leke med selv. Helst ha en egen leke som kun kommer frem under innkalling - for å få høyest mulig verdi på leken og belønningen! :) SÅ - hvordan starter man? 

Først må man få hunden til å assosiere fløytelyden med belønningen - leken!
Her starter man enkelt med

1: Ha hunden inne i stua med deg, og hold leken skjult under genseren eller lomma - vent til hunden er oppmerksom på deg - fløyt - og lek så kult du bare klarer! Her skal du gi alt - og gjerne få hunden så giret på leken at den gir lyd ifra seg. Når hunden er mega-giret - bytt leken med en godbit. 
Gjenta dette en times tid senere. Gjerne tren kontakt med godbiter for å få hunden rolig og sittende oppmerksom med deg etterpå. 
Gjenta dette senere på dagen - slik at den får en god pause - og slik at du er sikker på at både hunden og du kan gi absolutt max i lekingen/belønningen. Fløytelyden skal bety at du blir verdens kuleste i hele verden.
Ikke tren på dette mer en 2-3 ganger ila dagen for best effekt.

Gjenta hele denne øvelsen / treningen en 3-4 dager samme uka.

2: Her skal vi gjøre det bittelitt vanskeligere. Forsøk å bruke fløytelyden idet hunden er i naborommet eller et annet rom hjemme. Ellers følger du samme fremgangsmåte som i første punkt. Tren også på dette et par dager ila den kommende uka.

3: Ute i hagen eller en annen plass der forstyrrelsene er minimale og hunden er kjent. Vent til hunden er noenlunde oppmerksom på deg - fløy - lek/belønn maksimalt - og her kan du gjerne springe ifra hunden litt om du har plass etter du har fløytet - slik at den må jage deg litt for å få belønningen. Man blir automatisk veldig mye mer spennende for hunden om man gjør litt mer utav seg og "trigger jakten" litt.

4: Ute på "tur" - med medhjelper! Tren ute på tur på et litt stort område der du får med deg en medhjelper. 
  • Ta på hunden sele og langline
  • Få din medhjelper til å holde hunden i linen
  • Spring ifra hunden 20m imens du hoier og lager mye "Kjekke lyder" - og - FLØYT!
  • Idet du fløyter - slipper medhjelperen langlinen
  • DU fortsetter å springe ifra hunden, og når hunden kommer så langt at den tar deg igjen


         - BELØNN og lek som en gal! Jo rarere folk ser på deg, jo bedre jobb har du gjort med belønningen ;) 
Gjenta denne øvelsen et par ganger i uka. Gjerne på litt forskjellige plasser. Lykkes du ikke en gang, har du gått litt for raskt frem i innlæringen, og du bare starter over igjen til det punktet hunden lyktes på - og trener videre igjen ifra derav. Derfor er det viktig at hunden her har på seg langline - så lærer den ikke at den kan springe avgårde å finne på noe annet om den blir forstyrret - det gøye er kun hos deg! :) 

5: Etterhvert når du har trent lenge på disse øvelsene, og ute i forskjellige miljøer - starter du forsiktig med på litt vanskeligere steder - på svært god avstand av andre hunder, mennesker eller andre vanskelige forstyrrelser. Men husk - gradvis. Når du har gjort dette en stund, og hunden er ganske drevet på fløyta, og har kommet i full fart hver eneste gang - forsøker du ute på tur med hunden i langline. Gå en tur hvor den kan springe litt fritt - og da iløpet av turen når du ser at hunden kommer i din retning - fort deg å fløyt - og spring ifra - få den til å "jage deg" - for så å belønne max igjen når den har tatt deg igjen! Fortsett med dette max to ganger iløpet av hver tur de neste dagene. 
6: Når du har kommet såpass langt i treningen, kan du starte å trene på innkallingene når hunden ikke er oppmerksom på deg. Men pass på at du ikke gjør det for vanskelig for den her! Ikke forsøk å kall inn når hunden er opptatt med å snuse på noe, spiser eller er svært interessert/oppmerksom på noe annet. Husk alltid på at hunden skal lykkes under innlæringen for at innkallingen skal funke de neste 15 leveårene av hundens liv. Om man da bruker litt tid på innlæringen, er det absolutt verdt det vil jeg si ;) 


7: Etterhvert når dere er blitt knallgode på innkallingen og har trent masse i forskjellige miljøer og steder - med varierte "nøytrale forstyrrelser" - kan dere starte å gjøre det enda litt vanskeligere. Start her også - i det små, for eksempel først når den er opptatt med å lukte i bakken, springer motsatt vei (ikke mot hund e.l.), er litt lengre ifra enn hva du har forsøkt tidligere etc. Så avgjør etterhvert du, når du og hunden din er klar for vanskeligere settinger og ellers på tur. Husk alltid langline en stund framover (kjøp en god, lett line - som glir lett i terrenger og ikke setter seg lett fast - f.eks gummierte sporliner) - og forsøk å unngå å kalle inn hunden i for vanskelige settinger. 

Her trener vi på innkalling med forstyrrelser på et helt nytt sted med nye spennende hunder. Selv om jeg er rimelig trygg på innkallingen hans nå, fortsetter jeg å trene nå og da for å opprettholde - og sørge for å "minne han på" hvor kult det kan være å komme inn til meg når jeg fløyter :) Belønn alltid hunden max under innkalling! Innkalling er det viktigste vi lærer hunden - uten innkalling kan den ikke springe løs - noe som er svært viktig for at en hund skal få omgås andre hunder og få en viss frihet. Et liv i bånd er ikke noe særlig liv for en hund. 


Belønning : 
Husk at dette skal holde resten av hundene liv! Velger du å belønne bare "av og til", vil du også få en hund som bare kommer "av og til"! Jeg hadde heller aldri kommet på jobb om jeg hadde sluttet å få lønn for strevet, eller bare et klapp på hodet, en klem eller en kjedelig matbit.... 


Lykke til med treningen! Ingen kommentarer: