tirsdag 11. mai 2010

2. Canis helg - TAGteach og Agility

Endelig var det duket for ny Canis klikkerinstruktør helg (7.-9. mai), denne helgen skulle vies til TAGteach og Agility. Dette er to temaer som er "helt nye" for meg og Caos, så me såg virkelig fram til en grundig introduksjon i begge emner. Helgen ble holdt i regi av Carpe Momentum http://www.carpemomentum.nu/ og instruktørene Emilie Johnson Vegh og Eva Bertilsson ( i tillegg til Morten). Foruten å holde kurs i TAGteach og Agility, har de også skrevet boken Agility Right From The Start(se bokcover over) som virkelig er den nye bibelen innenfor Agility trening!


TAGteach (Teaching with Acoustical Guidanse) er veldig forenklet sagt" klikkertrening for mennesker". Ulikeheter fra klikkertrening på dyr er at TAGteach:


  • Mulighet for å få frem rett atferd ved å demonstrere og gi instruksjoner.

  • Mulighet for å diskutere før og etter trening.

  • Informasjonen "rett" kan i seg selv være forsterkende.

  • Å kjenne at man gjør "rett" kan i seg selv være selvforsterkende.

Det var lagt opp til to hele dager (fredag og lørdag fra 09.30 til 17.30) med TAGteach, innholdet i dagene vekslet mellom teori og praktiske øvelser.


Første praktiske øvelse på fredag var å trene hverandre til å triske med en kopp. Oppgaven består ikke bare av å trene og å bruke makøren riktig, men også å legge opp treningen "korrekt" og sette opp gode TAG-punkter. Her er Bergljot i full gang med å trene Susanne.

Magnus demonstrere et skikkelig helspark.

Gruppene ble mikset for hver øvelse- min første gruppe bestod at Mary og Linda. Linda trener Mary til å hoppe med koppen mellom bena. Trisket i seg selv er helt irrellevant i denne øvelsen, poenget med oppgaven er å øve på å legge opp treningen og trene hverandre
ved bruk av TAGteach.

I løpet av TAGteach dagene hentet Morten oss en og en for en 30 min. privatleksjon.

Her er det Susanne og Texas som er i ilden.Me fekk velge selv ka me ville ha hjelp av Morten til. Astrid valgte å bruke annledningen til å trene på apport - dette ser jo virkelig lovende ut!

Morten og Caos :o)

Eg har hadde min privat leksjon på fredagen. Det eg ønsket hjelp til var å få Caos mer kokt på meg og trening, slik at forstyrrelsene vil minske. Etter å ha sett oss trene litt sa Morten at han mente roten til problemet er belønningskvaliteten - eg må leke med han hver gang eg belønne( iblandt forstyrrelser) og leke enda mer instenst.

Mens me trente på å få opp intensiteten og belønning gjekk me fri ved fot. Morten skrøytet over attityden til Caos i fri ved fot, men kunne ønske at intensiteten kunne være enda høyere selv her.

Her trener eg og Caos på å leke maksimalt.

Eg fekk også hjelp med å få Caos til komme i utgangstilling med apportbukken. Han har en tendens til å slurve og slippe apporten på vei inn i utgangstilling. Morten synes eg er litt for streng med kriteriene mine i innlæringsfasen. Eg har f.eks. satt som kriteruim at han må komme helt perfekt inn i utgangstilling med apporten, selv i innlæringen. I innlæringen sa Morten at man godt kan lempe litt på kriteriene, hvis f.eks Caos slipper apporten rett før han setter seg kan eg vente til han plukker den opp - og så belønne. Men dette er vel å merke bare i innlæringsfasen. Stakkars Caos som har slitt med å møte kriteriene mine :o) Her viser Caos hvordan å komme i utgangstilling med apport skal se ut.

Morten gav meg to TAG-punkter:


  1. Belønne med leke maksimalt

  2. Ha is i magen ( la han få prøve seg)

Synes eg fekk masse konkrete råd av Morten og satte veldig pris på de 30. min me hadde til rådighet.


Mary og Roiboss trente på hopp over hinder.

Lørdagesmorgen ble me satt i full sving i gjen med TAGteach. Siden me skulle ha Agility på søndagen fekk med trene hverandre i handling ved TAGteach. Handling (Agility) er helt nytt for meg (foruten det Siri har lært meg i løpet av ett 5 min. lynkurs) så dette var en utfording både å bli trent i og å trene noen andre i. På denne oppgaven var eg i sammen med Lise og Elsa. Lise trener Agility så hun var gull verdt å ha med på gruppen, hun demonstrete handlingen for oss-her med meg som hund.

En annen gruppe som øver på handling.

Me fekk i oppgave å handle hverandre i et åtte-tall rundt de hvite betongklossene. Når man beveger seg i åtte-tall må man fåreta et fremfor-bytte - også kjent som puss-kurva fordi man skal ha anstik mot asnikt gjennom hele svingen. Elsa og eg demonstrer en puss-kurva.

Reisja i fullt svev etter ballen!

Magnus og Hera jobber med kryp. Magnus sliter med at Hera spenner i fra med begge bakbeina i stedet for å skyve i fra med ett bakbein om gangen. Eg har det samme problemet med Caos, så det blir spennende å høre hvilke råd han fekk fra Morten.På søndagen var det duket for Agility. Som du kanskje legger merke til var det dårlig med hindere, dette er fordi det var Agility for nybegynnere. Så dagen ble brukt til å trene grunnferdigheter. Carpe Momentum bruker Greg Derret sitt handlingsystem, og den forbindelse var det mange nye ting å lære.

Me skulle øve på å transpotere hunden fram til treningsplass og tilbake til bur. Dette skulle me først øve på to og to, før me tok fram hundene. Mary er en ivrig og leken hund under transport! Eva og Emilie jobber veldig bevist med det å transportere hunden fra og til treningsplasser, f.eks. fra buret og fram til første hinder. Grunnen til at de transporterer hunden(og ikke bare tar den med seg) er får å unngå døtid, at hunden bruker energi på å jobbe under forflyttningene og før fører er klar, og for å holde opp intensitet hos hunden. Det finnes 4 forskjellige måter å tranasportere hunden på :

  1. Føre hunden bort med halsbåndet til ønsket sted
  2. Bære hunden til ønsket sted(fordel med liten hund ;o) )
  3. Leke hunden til ønsket sted
  4. Føre hunde bort med godbitmagnet til ønsket sted

Det er mulig å bruke denne transportfilosofien også i lydighet for å oppnå de samme fordelene. Det er noe eg komme til å benytte meg av for å øke Caos sin intensitet og holde han på jobb imellom repitisjonener.

For å trene hundene på å takle ulike situasjoner og hindere skulle me shape hunden under en stol(dette går under grunnferdighetsgruppen over, under, mellom og rundt). Det er ikke så lett for en så stor gutt å komme under stolen. Men her kommer fordelene frem med å ha så brulten og miljøtrygg hund- eg måtte bruke leke å belønne han med, og han hadde ingen problemer med å leke midt blandt stolbeina mens stolen vaklet over han :o)
Caos i full fart mot belønningen.
Det var ikke bare meg som hadde utfordringen med stor hund, Ann-Sofie har heldigvis fordelen med en godbit-glad hund.
Etter 4 pratiske Agility øvelser og mengder med teori satte me snuten hjemover. Da var det herlig å kjøre på de fantastiske veiene på Sverige-siden og ikke minst å kunne trø litt ekstra hardt på gasspedalen.
Takk til Carpe Momentum, Morten og alle de andre deltakerne for ei flott og lærerik helg!
Eg planlegger å holde et foredrag om TAGteach ( som et ledd i å bli sertifisert som Level 1), og eg må også trene noen i TAGteach. Så hvis du er interessert i å delta på foredraget eller har noe du trenger/ønsker å bli trenet i så gi et lite hint :o)

6 kommentarer:

Siri og Cico sa...

Bra skrevet! Gleder meg til du skal Tag'e meg:D Flotte bilder=)

Trofast sa...

Takker vennen- me glede oss vilt til å ha dere her blandt oss igjen!

Elisabeth sa...

Spennende helg dere har hatt.
Har lest, sett bilder (og ledd!) og nå gleder vi oss til å gå tur. Ønsker dere en fin 17. mai :-)

Klem fra Freia, Tinka og Elisabeth (gubben hilser)

Aud Venke sa...

Dette var kjekt å lese om! Belønningskvalitet er utfordrande for meg òg. Vi har hatt litt om det i runderinga og eg ser jo kor ulikt Ekko reagerer på belønninga han møter.

Eg høyrer meir enn gjerne om tagteach.

Ghita sa...

Hei der.
Hører gjerne mer om dette jeg! Du kan også få "bruke" oss å trene på - om du vil ;))

Ghita og Dewey

Kari Anne sa...

TAGteach er kjekt, nyttig på utrulig mange områder, og veldig effektivt!

Eg bruker det på kurs (f.eks "Hold hånda i ro til du har klikka" i staden for "ikkje ta hånda mot lomma før du har klikka"), i kvardagen, når eg er med niesene mine, på Vetle (hysj, ikkje sei det til han), og diverse andre ting. Ikkje sånn at eg SEIER at TAGpunktet er sånn eller sånn, men at eg fokuserer VELDIG på kva som skal gjerast heller enn kva som skal unngås.

Lykke til med vidare utdanning, og takk for et kjempekjekt kvalpekurs! Me går glipp av siste kvelden, men eg mottar gjerne eit kursbevis i posten ;-)